Pressmeddelande 2023 – Färg och form ur arkiven

Fira Arkivens dag den 11 november 2023!

Färg och form ur arkiven – pressmeddelande 2023

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Med Arkivens dag vill vi lyfta fram arkiven och sprida kunskapen om arkiven som samhällets minne. Oavsett om det handlar om ett offentligt arkiv, ett företags arkiv eller kanske ett arkiv i en fornminnesförening är arkivens roll viktiga för att förstå vår egen tid. Arkivens betydelse i ett öppet demokratiskt samhälle får inte undervärderas. I vårt land kan vi vara stolta över att alla har tillgång till autentisk information i såväl dåtid, nutid som i en framtid.
Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven. Under Arkivens dag vill vi möjliggöra spännande nedslag i förfluten tid men vi vill också berätta om arbetet med att säkerställa den information som skapas idag.

Lär känna ett arkiv i din närhet på Arkivens dag!

Den andra lördagen i november bjuder arkiven runt om i landet in till öppet hus. För 25 år sedan, 1998, firades Arkivens dag för första gången. Sedan dess har Arkivens dag inspirerat våra nordiska grannar och firas numera runt om i de nordiska länderna. Varje år har ett givet tema och i år är det färg och form som står i fokus. Titta in bakom kulisserna, låt dig imponeras och fascineras av våra färgstarka skatter, ta del av lärorika utställningar och intressanta föredrag.

Många olika aktiviteter

Som vanligt finns det en mångfald av olika aktiviteter runt om i landets arkiv, bibliotek, museeer och hembygdsföreningar och på flera platser går kulturarvsinstitutionerna samman i gemensamma arrangemang. I Falun visas en utställning med exempel på det praktfulla och bildsköna som kan ligga dolt i samlingarna. I Örebro finns en affischutställning och ett föredrag ges om landets första gesäll i dräktsömnad. I Kristianstad kan du se en utställning med olika kommunvapen och logotyper och lyssna på ett föredrag om digitalisering av fotografier. I Sundsvall får du lära dig mer om kolorerade fotografier, hur du tar hand om dina gamla fotografier och träffa en byggnadsantikvarie. Listan kan göras lång. Arkivens dag är en unik möjlighet att få ta del av våra gemensamma kulturskatter.

Arkiven välkomnar alla

Varmt välkomna till en dag då arkiven visar sig från sin mest färgstarka sida. Gå in på hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer i din närhet den 11 november. Alla arrangemang är gratis och öppet för alla. Vi ses den 11 november!


Bakom Arkivens dag står SASS – Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som består av landets arkivorganisationer: Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA), Riksarkivet, Svenska Arkivförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR).