Pressmeddelande 2019 – Gömt eller glömt?
Gömt eller glömt? – Välkommen till Arkivens dag den 9 november
Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna från historien och här finns spåren som visar hur vår samtid utvecklats. I år firas Arkivens dag i hela Norden under det gemensamma temat Gömt eller glömt? Följ med på vår historiska skattjakt den 9 november och hitta din egen gömda och kanske glömda historia.
Temat kan tolkas på många sätt. Företeelser och händelser som fallit ur vårt minne, dokument som sparas till våra efterlevande för att de ska kunna spåra historien eller levnadsöden som berör när de berättas är bara några anledningar att besöka arkiven.
När historia blir till
Arkiven står som garant för demokrati och en historieskrivning där man kan väga olika källor mot varandra. På flera håll, till exempel i Gävle, Laholm och Visby berättar journalister och författare om vilka fynd de gör i arkiven. Men ibland saknas källorna. Vad kan hända när arkivhandlingar glöms bort på vindar och i källare? Den som åker till Nordanå, Skellefteå får veta mer.
Den glömda historien får också plats – det är dags att berätta om de vars historia inte tidigare fått komma till tals. I bland annat Nacka, Halmstad och Kungsbacka uppmärksammas kvinnohistoria. Den queera historien lyfts fram i Göteborg. I Stockholm lyfts förorternas historia fram ur flera perspektiv.
Glömda personer och platser
I bland annat Fjärås i Kungsbacka och Torsås uppmärksammar man porträttfotografier. Vilka personer föreställer fotografierna och vad berättar bilderna om dessa personer? I Kristianstad vill man ha hjälp med att identifiera personer och platser på fotografier.
Kommer du ihåg hur din hemort sett ut? På flera håll fokuserar man på den lokala historien. I Kalmar berättar man om gator som försvunnit men också om byggnader som aldrig blev uppförda. I Trelleborg visar man upp hur gamla Trelleborg såg ut.
Hemligstämplat
Av olika skäl väljer man ibland att gömma undan arkivens information under en period. Vanligast är sekretess för att skydda den enskilde eller Sverige men det finns också andra skäl att inte lämna ut informationen. I Östersund får man lära sig mer om vad sekretess är och hur det fungerar. I Uppsala berättar man om den tidiga historien för en av de mest sägenomspunna organisationerna, nämligen Frimurarnas arkiv från 1700-talet.
Arkiven välkomnar alla
Varmt välkomna till en dag att minnas – om det vi gömt och glömt. Gå in på hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer i din närhet den 9 november. Alla arrangemang är gratis och öppet för alla. Så glöm inte bort den 9 November!