Pressmeddelande 2022 – Myter och mysterier

Myter och mysterier – pressmeddelande 2022

Syftet med Arkivens dag är att visa på arkivens funktion i ett öppet demokratiskt samhälle där alla har tillgång till autentisk information i såväl dåtid, nutid och framtid, samt väcka intresse för och inspirera till användning av arkiven.

Arkiv…Själva ordet hintar om upptäckarglädje och gömda skatter. Att vara arkivdetektiv innebär att ge sig ut på en upptäcktsfärd i historien. Går det att hitta mormors okända farfar? Vem undertecknade ett kärleksbrev med ”Din egen Alma”? Vilka är det som gömmer sig bakom inskriptionen ”P A S och E S D 1884” som står snirkligt målat i kistan i hallen? Finns det belägg för att den avsatte häradsdomaren sköts av sin egen bror eller är det en skröna?

På Arkivens dag avslöjar vi en del av myterna och mysterierna som finns i våra arkiv. En del kan vi hjälpa dig få svar på. Annat får fortsätta att vara ett frågetecken ett tag till – tills den sista pusselbiten blir hittad, den som gör att bilden blir fullständig. Om det någonsin sker, den som letar i arkiven brukar oftast hitta nya spännande frågor att besvara.

Samarbete är vanligt

På många håll går flera arrangörer samman kring ett arrangemang. I Umeå bjuder man på en hel vecka i arkivens tecken med allt från lokalhistorisk tipspromenad till oknyttsvandring för barn. Start redan måndagen den 7 november. I Halmstad ägnar man Arkivens dag åt en arkivmässa. Arkiv Sörmland åker i år till Nyköping och berättar om vikten att bevara vår historia. I Östergötland har turen kommit till Ydre att vara värd för det regionala samarrangemanget.

Färgstarka personligheter och mytomspunna människor uppmärksammas i år. I Gävle får besökarna veta mer om Joe Hill medan man i Helsingborg berättar om änglamakerskan på Bruksgatan. Och hur var det med filosofen Descartes två skallar? Den som är i Lund kan bege sig till Arkivcentrum Syd för att få veta mer. Du som själv vill lösa gåtor med hjälp av arkiven får vägledning bland annat på Arkivcentrum Norrbotten i Luleå.

Från folktro till okända fäder

Du som är intresserad av besök från rymden får ditt lystmäte i Norrköping och Nora medan Trelleborg fokuserar på bland annat varulvsfebern som rådde i staden på 1970-talet.

Hjälp att hitta okända anfäder i släktforskningen erbjuds på många håll, bland annat i Uppsala där man kan lära sig mer om hur man använder DNA-forskning i sin släktforskning. Hugade släktforskare hjälper till på många platser runt om i landet så passa på att se om du kan lösa den där obesvarade frågan du haft så länge.

Digitala arrangemang

Saknar du arrangemang i din närhet? Bland annat Regionarkivet Stockholm anordnar ett digitalt arrangemang där man bland annat tar upp kaninmorden i Stockholm för 111 år sedan.

Ta med upptäckarlusten och besök Arkivens dag. Du är varmt välkommen!